Delikatesy Centrum

Jak zrobić rumsztyki wieprzowe?

Przygotowanie krok po kroku
  1. Do zmielonego mięsa dodajemy posiekaną cebulę i natkę oraz sól i świeżo mielony pieprz.
  2. Mięso wyrabiamy przez ok. 5 minut.
  3. Lekko natłuszczamy dłonie i z masy przygotowujemy kulki po ok. 250g.
  4. Każdą kulkę układamy na lekko natłuszczony pergamin, przykrywamy drugą warstwą pergaminu i dociskamy rondlem tak, by powstał placek o grubości 1 cm.
  5. Gotowe rumsztyki grillujemy po 3 minuty z każdej strony, obracając raz.
  6. Ziemniaki w mundurkach kroimy na pół.
  7. Dodajemy marynowany pieprz zielony utarty w moździerzu, świeżo mielony pieprz, olej rzepakowy, posiekany koperek i odrobinę soli.
  8. Całość dokładnie mieszamy.
  9. Rumsztyki podajemy z sałatką z ziemniaków i dekorujemy kleksami śmietany.
Składniki

Rumsztyki wieprzowe

  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanej cebuli czerwonej
  • Sól i pieprz z młynka

Sałatka ziemniaczana:

  • Małe ziemniaki w mundurkach
  • 1 łyżka posiekanego zielonego pieprzu marynowanego
  • Koperek świeży
  • 3 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego
  • Kwaśna śmietana 22% lub jogurt bałkański