Delikatesy Centrum

Jak wybrać najlepszą karkówkę na grilla?

Przygotowanie krok po kroku
  1. Miód mieszamy z paprykami. Gotowy syrop odstawiamy do glazurowania mięsa.
  2. Wodę miksujemy z kiwi, tymiankiem, solą i czosnkiem.
  3. Karkówkę rozbijamy na 0,5cm kotlety i wkładany do zalewy. Zostawiamy w temperaturze pokojowej na 4 godziny.
  4. Gotową karkówkę grillujemy po 3 min z każdej strony.
  5. Szpinak mieszamy z olejem rzepakowym tłoczonym na zimno, skrapiamy sokiem z cytryny i lekko wygniatamy. Karkówkę podajemy ze szpinakiem i lekko polewamy syropem miodowo-paprykowym.
Składniki

Karkówka w kiwi

  • 4 kotlety po 300 g z karkówki
  • 1 owoc kiwi
  • 3 łyżki stołowe soli
  • 500 ml wody 
  • 1 łyżka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka tymianku
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżka papryki ostrej
  • 100 g młodego szpinaku