Jak przyrządzić steki?
Przygotowanie krok po kroku
- Krzyżową zawijamy w folię i wykrawamy plastry 0,5cm.
- Mięso doprowadzamy do temperatury pokojowej.
- Każdy plaster solimy i pieprzymy smażymy po 1min z każdej strony na mocnym gazie.
- Cebulę tniemy w cieniutkie plastry najlepiej przy pomocy mandoliny.
- Do skrojonej cebuli dodajemy olej rzepakowy tłoczony na zimno i mieszamy.
- Gotowe steki podajemy na ciepłym talerzu z porcją marynowanej cebuli i świeżo mielonym pieprzem.
Składniki
Steki minutowe
- 500 g krzyżowej, czyli górnej części udźca wołowego
- Folia spożywcza
- Sól z młynka
- Pieprz z młynka
- 1 cebula cukrowa
- Olej rzepakowy tłoczony na zimno
- 1 bułka paryska
- 1 duże awokado