Delikatesy Centrum

Jak przyrządzić steki?

Przygotowanie krok po kroku
  1. Krzyżową zawijamy w folię i wykrawamy plastry 0,5cm.
  2. Mięso doprowadzamy do temperatury pokojowej.
  3. Każdy plaster solimy i pieprzymy smażymy po 1min z każdej strony na mocnym gazie.
  4. Cebulę tniemy w cieniutkie plastry najlepiej przy pomocy mandoliny.
  5. Do skrojonej cebuli dodajemy olej rzepakowy tłoczony na zimno i mieszamy.
  6. Gotowe steki podajemy na ciepłym talerzu z porcją marynowanej cebuli i świeżo mielonym pieprzem.
Składniki

Steki minutowe

  • 500 g krzyżowej, czyli górnej części udźca wołowego
  • Folia spożywcza
  • Sól z młynka
  • Pieprz z młynka
  • 1 cebula cukrowa
  • Olej rzepakowy tłoczony na zimno
  • 1 bułka paryska
  • 1 duże awokado